Hyldebærsaft
Ingredienser:
1 kg ribbede hyldebær
¼ l vand
3 store sure æbler
saft af én citron
Til hver liter siet saft:
500 g sukker
1 tsk. flydende konserveringsmiddel (Atamon)
Du gør sådan:
Bærrene ribbes (du kan nøjes med at klippe de grove stilke af) og skylles. Æblerne deles, og blomst og kernehus fjernes.
Hyldebær, æbler og citronsaft sættes over i en rummelig gryde og småkoger med vandet, til bærrene brister, ca. 20 minutter.
Mosen hældes i et dørslag foret med et rent klæde.
Når det meste af saften er løbet fra, sættes mosen over at koge igen med lidt vand – dette for at få al saft og kraft ud af bærrene.
De to portioner saft blandes, måles og sættes over med sukkeret, og saften gives et hurtigt opkog. Det er vigtigt at fjerne skummet. Konserveringsmidlet tilsættes, og saften hældes på renvaskede og nyskoldede flasker.
Når saften skal bruges, kan den sagtens fortyndes 3-4 gange med vand.
Hyldebærsaft kan drikkes kold, men jeg foretrækker den rygende varm i et stort krus og gerne med en skive citron.