Ris à l`mande













Ris á l´amande

Ingredienser:
170 g grødris
3 dl vand
10 dl sødmælk
1 vanillestang

1 knsp salt
3 spsk sukker

vanillekorn (fra vanillestangen)
1 spsk sukker
5 dråber mandelessens
80 g smuttede mandler
3½ dl piskefløde

Du gør sådan:

Skyld risene grundigt. Bring vandet i kog og drys risene i under omrøring og kog dem i 10 minutter. Tilsæt sødmælken.
Flæk vanillestangen – tag kornene ud og gem dem. Vanillebælgen koges nu med. Grøden koger ved svag varme 40 minutter, til mælken er opsuget, og grøden er jævn. Rør af og til så den ikke brænder på. Tag gryden af varmen og rør salt og sukker i. Afkøl grøden hurtigt og fjern først da vanillebælgen.
Vanillekornene mases sammen med 1 spsk sukker og røres i den kolde grød sammen med mandelessens og de smuttede/finthakkede mandler.
(HUSK at gemme en hel mandel til ”kampen” om mandelgaven)
Fløden piskes til skum og vendes forsigtigt i – gerne lidt ad gangen.
Sæt desserten koldt i mindst et par timer og gerne til dagen efter.
Lige inden servering gemmes den hele mandel i ris á l´amanden, så den heldige finder kan få sin mandelgave.

Kun for voksne:
Som et ekstra pift kan du komme lidt hvid portvin i ris á l´amanden.
Og så skal der selvfølgelig serveres mørk portvin til retten.

Det klassiske tilbehør er kirsebærsauce, som enten kan være lun eller kold.

Jeg plejer gerne at sige: … rør blot ikke ved min gamle jul men andet tilbehør kan sagtens bruges til ris à l’amanden..
Prøv f.eks.: appelsinsauce eller brombærsauce.
Find opskrifterne på disse under TILBEHØR

—————————————————————————
Kirsebærsauce

Ingredienser:
500 g kirsebær
2 dl kirsebær- eller solbærsaft
1 kanelstang
1 vanillestang
1 stjerneanis
1-2 dl rørsukker
1 tyk skive citron

kartoffelmel

Du gør sådan:
Vanillestangen flækkes på langs, og kornene tages ud.
Alle ingredienser koges med de udstenede kirsebær i 10 minutter.
Kanelstang, vanillebælg, stjerneanis og citronskiven fiskes op og kasseres.
Kirsebærsaucen jævnes med en anelse kartoffelmel (rørt ud i koldt vand)

Kan serveres lun eller kold til ris à l’amande.



Comments are closed.