1½ kg. rødbeder
4 tsk. salt
9 dl. eddike
700 g. sukker
3 tsk. salt
Sådan gør du:
Vask og kog rødbederne i vand med salt i 45 min.
Hæld vandet fra og ”chok” rødbederne møre i rigeligt, iskoldt vand. Gnub skindet af.
Rødbederne skæres i skiver og lægges i rene, skoldede glas.
I hvert glas fordeles 3 skiver rå peberrod og et ½ fed hvidløg.
Kog eddike, sukker og krydderier til en lage, smag til med salt.
Afkøl lagen lidt inden den hældes over rødbederne.
Husholdningsfilm lægges over, og skruelåg sættes på.
Tips og ideer:
Brug et par engangshandsker, når skindet skal af rødbederne.
Rødbedelagen kan genanvendes til ny portion kogte rødbeder (dog bruges friske krydderier næste gang)
Viden:
Rødbeder har et relativt højt sukkerindhold (ca. 9 g. pr. 100 g.)
Rødbeden indeholder farvestoffet betanin. Farven skyldes vandopløselige pigmenter, som visse mennesker ikke kan nedbryde, og de vil få rødfarvet urin – rødfarvningen er helt ufarlig.
Peberrod har en skarp smag og lugt.
Peberrod er konserverende.
Hvidløg indeholder et stærkt antibiotikum med virkning over for både bakterier og svampe.