Vanillekranse fra Emdrup
Ingredienser:
375 g. smør
250 g. sukker
125 g. kokosmel
1 æg
korn fra 1 stang vanille
få dråber mandelessens
125 g. kartoffelmel
375 g. hvedemel
Du gør sådan:
Det hele æltes sammen og deles i 4-5 pølser, som lægges på et fad
eller andet fladt – dækkes med husholdningsfilm og stilles køligt.
Dejen køres gennem kødmaskinen med den store stjerne sat i.
Skæres i 8-10 cm. lange stykker, som hver snos til en krans.
Bages på bagepapir i forvarmet ovn, 185 grader i ca. 10 min.
Der er historie bag disse vanillekranse:
I den gamle håndskrevne opskrift fra min mor står der: alt æltes sam-
men og stilles koldt på altanen. (Vi havde nemlig ingen køleskab dengang).
Vanillekransene er efter denne opskrift blevet bagt i min familie siden 1943 – og ingen jul uden vanillekranse.
Et år havde jeg haft meget travlt og ikke nået at bage dem. Der var 2 skuffede børn, så det år stod jeg og bagte vanillekranse om formiddagen, inden andestegen skulle ind i ovnen. Alle blev glade – julen var i hus.
Lidt sjovt:
Nu er børnebørnene med til at bage, og kødmaskinen blev straks døbt til: ”VANILLEMASKINEN”
Forslag:
Et glas med hjemmebag er altid en kærkommen værtindegave, og sætter man søde etiketter på, så bliver den rigtig personlig.